Zelf een fotohokje maken? 20 photobooth DIY tips, ideeën & inspiratie!

Past een fotohokje niet in je budget? Gelukkig kan je zelf een fotohokje maken! In dit artikel gaan we op de DIY toer (do-it-yourself) en leggen we uit wat de verschillende opties zijn om zelf een photobooth te maken of een vergelijkbaar resultaat te krijgen. Z0 kan je toch leuke foto’s op je feest of bruiloft krijgen, zonder de bank te breken.

Nu zijn wij er heilig van overtuigd dat vrijwel iedereen zich een photobooth kan veroorloven: zonder printer huur je er al 1 voor €175 of €159 ook inclusief printer kan je een fotobooth huren voor onder de €300!

Dit zijn de 8 goedkoopste photobooths mét printer die je op dit moment kan huren. Je bent dan voor het basis pakket minder dan €300 kwijt! Ze zijn in alle eerlijkheid niet allemaal even mooi, maar ze doen wat ze moeten doen: foto's printen en in sommige gevallen kan je er ook video's en GIF-jes mee opnemen! Zit er een addertje onder het gras? Sommige van deze photobooths moet je zelf ophalen bij een ophaallocatie, dus je moet een beetje geluk hebben met waar je feest is, maar die van €299 wordt overal in Nederland (per post) bezorgd! In Apeldoorn, Delft, Den Haag, Den Helder, Enschede, Groningen, Maastricht, Utrecht, Haarlem, Amsterdam, Rotterdam, Roermond, Nijmegen, Zwolle, Sneek, Leiden, Dordrecht en Drenthe is in elk geval een photobooth in de stad om op te halen!

Maar als je budget zelfs dat niet aan kan, geen nood! Het is alsnog mogelijk om een mooie fotobooth ervaring te creeeren. Hieronder lees je eerst de tips om je eigen fotohokje te maken, daarna de tips om je fotohokje compleet te maken en daarna de tips om je eigen props te maken. Elke optie heeft zijn voors en tegens en we gaan ze gewoon allemaal noemen. Geen enkele optie is perfect, maar waarschijnlijk vind jij ook niet alle voordelen en nadelen even belangrijk en kan je dus iets vinden, waar je hele goed mee kan leven.

Deel 1. 100% DIY: zelf een fotohokje maken

De Wegwerpcamera Photobooth

Het handige van wegwerpcamera’s is dat je ze gewoon kan neerleggen en er verder geen omkijken naar hebt. Zorg er voor dat je er over verteld in je uitnodiging en dat ze op een aantal strategische plekken op je feest liggen, zoals bij de ingang en bij de bar. Na afloop van het feest verzamel je alle wegwerpcamera’s en zitten ze hopelijk vol en niet onder het bier! Laat alle wegwerpcamera’s ontwikkelen en je ziet al je vrienden weer terug!

Wat zijn de nadelen? Het is relatief duur, want als je veel vrienden op je feest hebt, zal je aardig wat wegwerpcamera’s moeten kopen en laten ontwikkelen. Je koopt wegwerpcamera’s voor tussen de €10 en €15 op Bol.com, reken daarnaast op een paar Euro per camera voor het laten ontwikkelen. De kwaliteit van de foto’s is waarschijnlijk niet optimaal, omdat de lichtomstandigheden niet optimaal zijn, zelfs als de wegwerpcamera een flitser heeft. Maar het grootste nadeel is misschien nog wel dat je de foto’s na afloop niet digitaal hebt, wat delen en op social media zetten buitengewoon moeilijk maakt. Ook is het moeilijk om in te schatten hoeveel van die wegwerpcamera’s je nu eigenlijk nodig hebt. Ten slotte kan je als gast niet direct zien wat het resultaat is. De wegwerp camera photobooth werkt waarschijnlijk het best op een receptie of overdag (buiten), als er voldoende natuurlijk licht is.

De photobooth fotograaf

In plaats van een hokje of paal automatisch de foto’s te laten maken, kan je natuurlijk ook een gast er voor inschakelen. Er is vast wel iemand in je vriendenkring met een redelijk fototoestel. Elke zichzelf respecterende – en enigszins tendentieuze – amateur fotograaf heeft inmiddels wel een spiegelreflex camera.

Regel vervolgens je buurmeisje, neef of oom die wel zin heeft om een paar uurtjes als photobooth fotograaf op te treden (of natuurlijk de eigenaar van de camera!). Wil niemand teveel van het feest missen? Dan laat je een paar mensen iedere een uurtje foto’s schieten. Zelf moet je dan alleen een hokje of hokje met rustige achtergrond en props zoals zonnebrillen, snorren, lippen en pruiken regelen, om de photobooth ervaring helemaal optimaal te maken. Op deze manier heb je in elk geval alle foto’s digitaal en kunnen mensen het resultaat na afloop zien op het schermpje van het fototoestel. Helaas kunnen ze alsnog de foto’s niet meenemen. Na afloop kan je alle foto’s wel eenvoudig delen en op social media zetten.

De tablet (of laptop) photobooth en videobooth

Je zou met de ingebouwde camera van je tablet (of eventueel laptop, hoewel tablets tegenwoordig betere camera’s hebben dan laptops) foto’s kunnen maken. Hier  staan vier manieren waarop je een webcam kan gebruiken om opnames te maken. Nadeel van de tablet is dat die waarschijnlijk onhandig in de juiste positie is neer te zetten. Hiervoor heb je een goede standaard of klem nodig, met alle risico’s van dien. Het risico bestaat natuurlijk dat je laptop of tablet beschadigd raakt of zelfs verdwijnt tijdens het feestgedruis.

Een andere nadeel hiervan is dat de ingebouwde camera’s meestal niet van hele hoge kwaliteit zijn, vooral niet als de afstand iets verder weg is, en de lichtomstandigheden suboptimaal zijn. Er zitten immers geen flitsers op laptops, wat dat betreft zijn tablets handiger, omdat hier soms een flitser aanwezig is.

Daarnaast wil je waarschijnlijk dat er ondanks het self-service concept van de laptop fotobooth of tablet fotobooth alsnog iemand op je tablet of laptop let om te voorkomen dat iemand er mee aan de haal gaat, er zijn bier op zet of overheen kotst in de latere uurtjes van je feest. Voordeel is wel dat je direct het resultaat kan zien. Als je de kwaliteit wilt verbeteren kan je nadenken over een losse webcam met een hoge kwaliteit lens. Ook extra (studio)verlichting kan helpen. Het leuke van deze optie is wel dat je in plaats van alleen foto’s ook filmpjes kan maken.

Het alternatief: de social media printer

Iedereen heeft een smartphone, dus je hebt eigenlijk geen camera meer nodig: het enige dat je nodig hebt is een printer om een tastbare herinnering te maken, in plaats van foto’s die langzaam verdwijnen in je wall of tijdslijn. Met een social media printer of hashtag printer maak je van elke aanwezige smartphone een fotobooth! Je vertelt je gasten om hun mooiste photo’s te uploaden op social media zoals Twitter, Instagram of Facebook en een unieke hashtag mee te geven, zoals #Mark&Sophia6713! De printer is aangesloten op het internet en download en print vervolgens alle foto’s met deze hashtag die de printer kan vinden op social media! Je gasten hoeven dan alleen nog hun printje op te halen bij de hashtag printer!

Tegenwoordig zijn deze niet meer zo populair omdat iedereen zijn social media privacy settings op ‘privé’ heeft gezet en ze juist op openbaar / ‘public’ moeten staan om door de hashtag printer te worden opgepakt en uitgeprint.

De statief photobooth

Je kan een smartphone of tablet of ‘echte’ camera ook op een statief zetten met een zelfontspanner. Zo heb je niet noodzakelijk iemand nodig die de foto’s maakt en staat hij altijd goed afgesteld (behalve voor hele lange en hele korte mensen). Ook kan je terugkijken en de foto’s later eenvoudig digitaal delen. Ook met een statief heb je niet direct geprinte foto’s, maar kan je ze wel later digitaal delen en op social media zetten, zoals Facebook en Twitter. Ook heeft de zelfontspanner waarschijnlijk een duidelijke gebruiksaanwijzing nodig om de gasten zelf foto’s te laten maken. Afhankelijk van de grootte van je feestje wil je er wellicht ook iemand bij hebben om de smartphone of camera te ‘bewaken’.

Onderstaande foto stuurde een bezoekster van onze site: 100% zelfgemaakt en minstens net zo leuk en functioneel:

DIY Photo Booth zelf maken

Photobooth software & apps

Voor je Windows laptop of Apple Macbook, maar ook voor je Android of iPhone smartphone zijn er een heleboel verschillende photobooth software programma’s die je kan gebruiken. De meeste software komt met leuke achtergronden, filters en randen. Hoewel sommige programma’s prijzig kunnen zijn (een paar honderd Euro!) en dus meer op professionals gericht zijn, hebben sommige een uitgeklede gratis of ‘trial’ versie, die wellicht voldoende is voor je feest.

Hieronder hebben we een aantal apps en software programma’s op een rij gezet voor Apple Macbook, iPad en iPhone, Android smartpohones en Windows laptops / tablets.

Photobooth software voor Windows laptops:

Photobooth software for Apple Macbook

Photobooth software voor je iPhone en iPad:

 • Check de app store op ‘photo booth apps’; de selectie verandert continu, vandaar dat we hier geen links tonen

Photobooth software voor een Android telefoon:

De Polaroid fotobooth

In plaats van een wegwerpcamera photobooth kan je ook een Polaroid photobooth overwegen. Zelf vind ik dit een betere oplossing omdat je direct een foto krijgt, wat het plezier een stuk verhoogt. Je hebt wel iemand nodig om de Polaroid te bedienen, maar je hebt ook direct een leuke foto die je mee kan geven of kan gebruiken in een gastenboek of iets dergelijks. het nadeel is wel dat je aan een Polaroid camera moet zien te komen: ofwel via vrienden, huren of kopen. Als je een Polaroid camera koopt heb je in elk geval ook voor toekomstige gelegenheden en feesten een fotobooth optie. Nadeel is alleen net als bij de wegwerpcamera photobooth dat je de foto’s niet altijd digitaal hebt. (sommige polaroid camera’s hebben ook een opslag functie voor de foto’s:

99

Zelf foto’s mobiel printen

Het nadeel van veel oplossingen is dat je de foto’s niet meteen in de hand hebt of mee kan nemen naar huis. Een oplossing daarvoor is om je camera aan een laptop met printer aan te sluiten, of zelfs de laptop over te slaan en direct te laten printen, bijvoorbeeld met behulp van een mobiele printer, zoals een HP printer of een Canon printer.

TV scherm of beamer met foto galerij

Zelfs als je de foto’s niet meteen kan printen, kan je na een uurtje wel alle foto’s van het geheugenkaartje van je camera halen en via een USB-stick of laptop met HDMI kabel op een TV afspelen. Zo kunnen in elk geval alle gasten het resultaat van je eigen doe-het-zelf fotohokje bewonderen en is het eenvoudiger om mensen enthousiast te maken om zelf ook de foto te gaan. Als je het echt groots wilt aanpakken kan je ook een laptop met beamer gebruiken en de foto’s heel groot op een muur projecteren of op een groot scherm tonen.

Pinterest Photobooth ideeën

Op Pinterest staan meer ideeën dan enig artikel kan bevatten, dus neus lekker langs alle mogelijke ideeën die mensen al hebben gehad om zelf een photobooth te maken en doe inspiratie op voor je eigen unieke fotohokje en ideeën en inspiratie om je eigen achtergrond (backdrop) te maken! Of je nu prints, achtergronden of frames zoekt, hier kan je alles vinden!

Afstandsbedieningen

Om het echte fotohokje gevoel te krijgen wil je natuurlijk op een knop drukken! Ook wil je dat er niemand ontbreekt op je foto’s. Of misschien kan je niemand vinden die het leuk vind om de hele avond op je eigen DIY photobooth te staan om alle foto’s te maken. Als je je fototoestel op een statief zet, kan je overwegen voor een paar tientjes een afstandsbediening te kopen, bijvoorbeeld hier op Bol.com. Iedereen kan dan op de foto en met een (draadloze) afstandsbediening kan je zelf precies bepalen wanneer de foto wordt gemaakt zonder op en neer te rennen en zonder dat iedereen de hele tijd hoeft te zoeken naar de zelfontspanner instellingen op je fototoestel!

Tip: zorg voor voldoende batterijen, geheugenkaartjes

Bedenk dat er een paar uur lang bijna non-stop foto’s worden gemaakt. Zorg er dus voor dat je voldoende memory cards, kabeltjes en dergelijke hebt. Je kan natuurlijk tussendoor geheugenkaartjes afwisselen en de SD kaartjes leegmaken door ze op je laptop te zetten. Zorg er ook voor dat je voldoende batterijen hebt, zeker als je een fototoestel met ingebouwde flitser hebt, de batterij gaat dan heel veel sneller op, zeker bij een smartphone!

bruiloft fotohokje huren

Deel 2: the devil is in the detail!

Hopelijk heb je inmiddels enkele ideeën voor een leuke DIY photobooth en ga je lekker doe-het-zelven aan je fotohokje of fotohokje. Hoewel je waarschijnlijk geen echt hokje hebt en het geheel misschien net iets minder professioneel (maar wel een stuk goedkoper) is, kan je dat allemaal onzichtbaar maken met behulp van een paar grappige details, die enorm opvallen.

Een fotohokje heeft een coole achtergrond nodig

Je wilt niet een drukke achtergrond die de aandacht afleidt, dus hier zijn twee opties voor een backdrop of achtergrond. Of je gebruikt een laken, muur of iets anders om een mooie effen achtergrond te creëren, zodat alle aandacht uit gaat naar de mensen op de foto. Of je laat je CreaBea in je naar buiten komen en maakt juist een achtergrond die sfeerversterkend is en past bij het thema van je feest! Je kan bijvoorbeeld een laken beschilderen of met kartonnen dozen en gekleurd papier een driedimensionale achtergrond in elkaar steken! Weinig tijd en zin in glitters? Kijk eens of je mooie slingers uit de kerstdoos op de zolder of kelder kan halen en daarmee een snelle achtergrond in elkaar kan zetten!

Gebruik een #Hashtag of online ‘DropBox’

Zeker als veel mensen hun eigen smartphones gebruiken om foto’s te maken, kan je een hashtag gebruiken om later alle foto’s verspreid over alle sociale media weer terug te vinden. Een andere manier is om een online DropBox of voor iedereen toegankelijk email adres te gebruiken, waar iedereen alle foto’s naar toe kan sturen en van af kan halen, zodat iedereen bij alle foto’s kan.

Lijsten en frames

Naast de props en de achtergrond kan je ook werken met versierde frames of schilderijlijsten. Dat zorgt voor leuke foto’s en is helemaal geschikt voor groepjes. Je kan zelf met hout een simpele lijst maken en die vervolgens beschilderen of er allerlei voorwerpen met een lijmpistool aan vast plakken die met het thema van je feest te maken hebben, of je kan op zoek naar een echte oude schilderijlijst en proberen het schilderij er uit te lichten. Hier is een overzicht van allemaal verschillende soorten frames en lijsten die je voor je zelfgemaakte fotohokje kan gebruiken.

95

Fotoframes

Telefoon Instagram

139
100

Denk aan de verlichting van je fotohokje

Bedenk dat de meeste professionele fotohokje over studiolampen beschikken, zodat het fototoestel over voldoende licht beschikt om snel een foto te maken, zonder dat je beweging ziet op de foto. Afhankelijk van het licht op je feest en het type fototoestel dat je gebruikt, heb je dus wellicht behoefte aan een extra lamp. Experimenteer met de hoeveelheid licht die nodig is om goede foto’s te maken en controleer hoe goed de camera die je gebruikt is – vooral als het een smartphone, wegwerpcamera of laptop camera is – en hoe mooi de foto’s er uit zien in suboptimale lichtomstandigheden.

extra verlichting fotosnap

Deel 3: props

Zelf een fotohokje gemaakt? Check. Achtergrond en verlichting in orde? Check. Props? Eh… Een photobooth zonder props is als een bruiloft zonder bruidspaar! Ga dus lekker aan de slag en koop of maak je eigen props!

Je eigen photobooth props maken

Wellicht huur je een goedkope photobooth waar de props niet standaard bij zitten. Als je geen geld, maar wel tijd hebt, dan kan je zonder dat je een knutseltalent bent, je eigen props en andere feestartikelen maken. Dit is hoe je zelf photobooth props maakt!

 1. Koop vellen dik, stevig papier of karton, stevige satéprikkers en een lijmpistool.
 2. Teken je eigen snorren, brillen, lippen en tekstwolkjes, of print ze uit.
 3. Knip de props netjes uit.
 4. Om de props steviger te maken, plak je ze op een hardere achtergrond, zoals dik papier of karton.
 5. Lijm vervolgens met het lijmpistool de props op een stevige satéprikker en voilà: je hebt je eigen props gemaakt!

Download photobooth props

Als je zelf geen tekentalent bent, of op zoek bent naar inspiratie, zoek dan op internet naar props die je kan uitprinten. Supersimpel, dankzij Google en Pinterest. Maar dat is stiekem best veel werk, want soms vraagt de website om een donatie of vergoeding of moet je de .pdf kopen, of op zijn minst een account aanmaken of inloggen, zoals bijvoorbeeld bij Pinterest. Daarom hebben we hier een aantal van de meest populaire props verzameld, die je eenvoudig en gratis kan downloaden, zonder dat je hoeft te betalen, in te loggen of wat dan ook! Alstjeblieft!

De tofste props: verlichte letters!

Soms zeggen foto’s meer dan woorden, dus hierbij een beeld van wat je allemala kan doen met XL verlichte (LED) lichtletters o je bruiloft, personeelsfeest, verjaardag, beurs of ander feest of evenement:

XL LED Lichtletters

LOVE

149

XL LED Lichtletters

Bloemenhart

50
225
75

XL LED Lichtletters

Lichtletters ‘LOVE’

150

Leen je photobooth props!

Wellicht heb je eerder bij iemand een zelfgemaakte photobooth gezien? Vraag of ze hun props toevallig hebben bewaard. Ken je mensen met kleine kinderen? Mooi, vraag of ze een verkleedkist hebben met hoeden, jurken, zwaarden, helmen etc. die je een dagje mag lenen! Kinderspeelgoed fungeert sowieso als geweldige props! Woon je in carnaval-gebied? Wellicht heb je zelf of iemand die je kent een hele kist vol gekke carnavalskleding die je een dagje mag lenen? Kijk eens in je badkamer en keuken rond: een kapotte föhn en een vergiet werken prima als prop en zijn steviger en leuker dan de standaard ‘props op stokjes’. En na afloop van je feest, bewaar de props en misschien kan jij er in de toekomst iemand blij mee maken!

Toch teveel werk? Wij regelen offertes.

Te weinig tijd, inspiratie of zin? Fotohokjes kunnen goedkoper zijn dan je wellicht denkt. Vertel ons waar je naar op zoek bent en wij zorgen er voor dat de verhuurders van fotohokjes die bij jouw voorkeuren passen contact met je opnemen. Of kijk zelf eens rond tussen de 250+ photobooths op deze site!

Bekijk bijvoorbeeld eens onze overzichten van fotohokjes en fotopalen en fotozuilen. Of bekijk onze acties & kortingen pagina, of vraag een offerte aan voor een fotohokje voor zakelijke evenementen. Wil je juist iets bijzonders en net iets anders dan een ‘gewoon’ fotohokje, bijvoorbeeld omdat je een evenement in de buitenlucht hebt, zoals een beurs, festival of markt? Neem dan een kijkje bij onze sectie bijzondere photobooths:

Algemene offerte aanvraag voor een photobooth

Wil je advies? Wij helpen je graag met het vinden van het perfecte fotohokje voor jouw feest!

Vul het contactformulier in en wij zorgen er voor dat een aantal geschikte verhuurders je een op maat gemaakte offerte sturen.


  Fotohokje (vanaf €450)Fotopaal (vanaf €300)Fotospiegel (vanaf €450)360 video spinner (vanaf €650)Fotobus (vanaf €650)Caravan photobooth (vanaf €500)Greenscreen (vanaf €450)GIF photobooth (vanaf €200)Videogastenboek (vanaf €200)Photobooth zonder printer (vanaf €200)Lichtletters (vanaf €45 per letter)


  BruiloftFotomarketingPersoneelsfeestReceptie / borrelFestival / beursVerjaardag/jubileumAnders  Modern / NeutraalVintageOpblaasbaar  Photobooths-huren.nl
  WhatsApp WhatsApp Mark!