Wat is een GIF fotohokje? [Uitleg, tips, voor- en nadelen, kosten]

Wat is een GIF of gifje en wat is een GIF photobooth of fotohokje? Een gif is een bestand wat een aantal kort achter elkaar geschoten foto’s achter elkaar laat zien, zodat de illusie van beweging ontstaat. Daardoor krijg je dus een soort ‘filmpje’, alleen heb je geen aparte videospeler nodig om het ‘gifje’ af te spelen. Het filmpje wordt vervolgens in een oneindige loop afgespeeld. Blijft het gifje afspelen, nadat je er voorbij hebt gescrolled? Dat is nog steeds een beetje een mysterie! Hier kan je ons overzicht van GIF photobooths vinden. Zoals deze:

Hoe werkt een Animated GIF fotohokje?

Technisch: GIF staat voor Graphics Interchange Format, en het is een bitmap formaat voor beelden. Het bestaat al sinds 1987 en is populair omdat het door heel veel verschillende (internet)technologieën geaccepteerd wordt. Elke pixel in het bestand kan tot 8 verschillende kleuren (achter elkaar) hebben, wat betekent dat je maximaal 8 verschillende foto’s kan samenvoegen tot een bewegend gif bestand. Op internet zijn verhitte debatten ontstaan over de vraag of je GIF nu uitspreekt met een harde ‘G’, of met een ‘J’, als in ‘JIF’ (naar een Amerikaans pindakaas merk. Op Wikipedia kan je meer lezen, maar wij genieten dankzij de gifjes lekker van deze bruiloft animaties.

Soorten GIF photobooths

Er zijn een aantal fotohokjes en fotozuilen / fotopalen die ook gifjes kunnen maken. Bij sommige photobooths kan je kiezen tussen printen of gifjes maken, andere fotobooths doen enkel GIF’jes. Bedenk dat je meestal geen printje krijgt van een GIF’je, maar een gif-bestand. Deze worden soms direct naar je toe gemailed of kan je op social media, zoals Facebook en Twitter zetten, en soms krijg je ze na afloop allemaal digitaal. Normaal gesproken heb je geen (gepersonaliseerd) fotokader als je kiest voor een gif. Hier kan je gif fotohokjes huren. De verschillende soorten GIFbooths die we onderscheiden op photobooths-huren.nl:

  • Fotohokje met GIF functionaliteit
  • Fotopaal / fotozuil met GIF functionaliteit
  • Fotobusje met GIF functionaliteit
  • Aparte GIF photobooth die geen foto’s maakt / print

Voordelen en nadelen van de GIF photobooth

Een gif photobooth is een leuk alternatief voor een standaard digitaal gastenboek op een bruiloft of een fotohokje met printer., Het is natuurlijk ook erg geschikt voor zakelijke evenementen, zoals beurzen, festivals, markten, personeelsfeesten productlanceringen, winkelopeningen end dergelijke.

Voordelen van een animated GIFbooth

  • Heel leuk om op social media te delen en grotere kans dat het ‘viral’ gaat!
  • Vernieuwend concept, zeker als je al een aantal evenementen of bruiloften hebt bezocht met een fotohokje

Nadelen van een animated GIFbooth

  • Helaas is er niets fysieks om op je koelkast te plakken!
  • Indien je kiest om de GIF photobooth toe te voegen aan een fotohokje heb je een iets ruimer budget nodig en zal je moeten rekenen op ~€600 euro voor een all-in pakket.

Prijzen voor een GIF fotobooth

Prijzen van een GIF photobooth lopen sterk uiteen, afhankelijk van wat je zoekt. Voor een fotobusje met GIF functionaliteit (naast foto’s maken en printen) moet je rekenen op rond de €700. Voor een fotohokje dat kan printen, maar ook GIFjes kan maken moet je rekenen op €500 – €600 euro. Het goede nieuws is dat als je weinig budget hebt en toch de animated GIF optie wilt, er een eenvoudige fotozuil zonder begeleiding beschikbaar is die standaard GIF’jes kan maken voor €300 (zelf ophalen). Andere fotopalen hebben iets meer karakter en opties en zijn iets duurder, rond de €400 – €450.

Tips voor het huren van een GIF photobooth

  • Vanwege het bewegende beeld is een GIF’je al best wel druk: zorg er voor dat je achtergrond zo rustig mogelijk is, het liefst 1 kleur. Zo valt de aandacht op de gasten en niet op de achtergrond.
  • Denk na wat je echt wilt: alleen GIF-jes of ook prints? Je keuze heeft een grote invloed op de totale kosten die je kan verwachten voor je GIF photobooth.
Wat is een GIF fotohokje? [Uitleg, tips, voor- en nadelen, kosten]
4.6 (91.43%) 7 vote[s]
WhatsApp WhatsApp Mark!